Tudnivalók az állatútlevélről

2004. október 1-je óta az Európai Unión belüli utazáskor kutya, macska és vadászgörények esetében szükséges a szabványos állatútlevél.

Az állatútlevelet –ellentétben a lakosság számára készült útlevéllel– nem az önkormányzatok okmányirodáiban, hanem az állategészségügyi hatóság engedélyével rendelkező állatorvosoknál lehet igényelni. Az állatútlevél sorszámozott szigorú számadású okirat, melyet a jogosult állatorvosok a Magyar Állatorvosi Kamarától szereznek be.

Mivel az állatútlevélbe az adatok nem központilag kerülnek be, hanem a jogosult állatorvosok végzik a kiállítását, az állattartó az útlevél igénylésekor azonnal meg is kaphatja. Kivételt képez az a helyzet, amikor az állattartó olyan EU-s tagállamba szeretne utazni, amelyek különleges követelményeket támasztanak. Ilyen esetekben az útlevél csak azután állítható ki, amikor a szükséges vizsgálati eredmények rendelkezésre állnak. (Pl. Svédország, Svájc, Írország, Egyesült Királyság).

Az útlevelek –tekintettel arra, hogy szigorú számadású okmányok– a kitöltés után a központi adatbázisban regisztrálásra kerülnek. A kiállított adatlapot az állatorvosoknak be kell küldeni a Magyar Állatorvosi Kamara központi adatbázisába, ahol azokat egy számítógépes rendszerben tárolják. Az adatbázisból a későbbiekben ezek az adatok visszakereshetők.

Az útlevél kiállítása csak akkor lehetséges, ha az állat rendelkezik egy megváltoztathatatlan azonosítóval. Ez mamár csak a mikrochip lehet. Az azonosítás hiányában az útlevél kiadását az állatorvosnak meg kell tagadnia. Az ajánlott és általánosan bevezetendő jelölési mód a bőr alá ültetett mikrochip, amelyet csak állatorvos helyezhet be. Az útlevél kiadása, illetve abba történő bejegyzés előtt köteles a chipet leolvasó készülékkel azonosítani. A mikrochip beültetésének ajánlott helye a nyak bal oldalának középvonalában van. A beadás egy nagyméretű injekciós tűre hasonlító, nagyon éles hegyű szerkezettel történik, ami a mikrochipet tartalmazza. A bőrterület előkészítését követően megtörténik a beszúrás, majd amikor a tű hegye optimális helyen van, a bőr alá nyomjuk mikrochipet. A beavatkozás nem jár különösebb fájdalommal.

A kiállításkor fizetendő összeg tartalmazza az útlevél árát, a regisztráció díját és a kiállítással kapcsolatos vizsgálat, azonosítás költségeit. Rendelőnkben az útlevél kiállításának és regisztrációjának díja 8.500,- Ft, a mikrochipes jelölés költsége 5.500,- Ft.