Vemhesség, ellés

A kutyák vemhességének átlagos időtartama 58-63 nap. A fedeztetés időpontjának ismeretében kiszámolható az ellés várható ideje. Az ellés közeledtét természetesen a szuka otthoni megfigyelésével is észrevesszük. A vemhesség utolsó 10-12 napjában a magzatok mozgása jól látható, ha a nyugodtan fekvő kutya hasfalának elmozdulásait megfigyeljük. Az ellés előtt egy héttel feltétlenül vizsgáltassuk meg állatorvossal a várandós szukát, aki elvégzi az állat általános vizsgálatát, ellenőrzi a hüvely és a méh állapotát. 

Vemhes kutyánk testhőmérsékletének rendszeres ellenőrzésével biztos információhoz juthatunk az ellés idejét illetően, mert testhőmérséklete az ellés közeledtével fokozatosan csökken, és annak megkezdése előtt 24-12 órával a normál érték alá csökken, vagyis végbélben mérve 37,0-37,5 ºC lesz.

Az ellést mindenképp kísérjük figyelemmel. Erre azért van szükség, hogy bármilyen probléma esetén be tudjunk avatkozni, vagy állatorvost hívhassunk. Az esetek nagyobb százalékában nincs szükség tevőleges beavatkozásra.

Az ellés megindulását az állat nyugtalansággal, helykereséssel, vackolással, szapora légzéssel, nyögdécseléssel jelzi. Ez a szülés első, megnyílási szakaszát kísérő tünetcsoport. Ezt követően jelentkeznek a tolófájások, majd elfolyik a magzatvíz. Pár perc múlva számíthatunk az első kölyök megszületésére, és sorban a további magzatok is világra jönnek. Ha nagyszámú kölyök van a méhben, az első 4-5 megszületése után 1-3 órás szünet következik, majd folytatódik az ellés. Ha egy kölyök feje vagy fara már látható, de nem képes magától elhagyni a szülőutat, bőrének kíméletes, egyenletes húzásával segíthetjük elő világrajövetelét. Semmiképpen ne húzzuk az állat fejét, vagy végtagjait, mert ezzel visszafordíthatatlan traumás elváltozásokat okozhatunk! Semmiképpen ne adjunk a kutyának semmilyen méhösszehúzó szert, hogy azzal az ellést siettessük! Ez kizárólag az állatorvos feladata, hiszen a szakszerűtlenül alkalmazott szerek alkalmazásával méhrepedést is okozhatunk, és kockáztatjuk a szuka és a kölykök életét! 

A megszületett kölykök magzatburkát a szuka rendszerint feltépi, és a köldökzsinórt is elrágja. Ha mindezt nem teszi meg, akkor nekünk kell a magzatot a burokból kiszabadítanunk, és a köldökzsinórt elszakítanunk. A magzatburok feltépése nem igényel különösebb erőt, a köldökzsinór elvágása pedig tompán történjen. Ezt követően a kölyök szájából az esetleges nyálkát eltávolítjuk, szőrét szárazra töröljük, a köldökcsonkot jódalkohollal fertőtlenítjük és a kiskutyákat egy tiszta, infralámpával 30-32 ºC-ra előmelegített ládába helyezzük.

Az ellést az utófájások zárják. Ezek biztosítják a méhben esetleg visszamaradt magzatburkok, magzatvíz eltávolítását. Az ellés után a méhből még 7-8 napig kezdetben híg, vörhenyes, lakkfényű, később barnás-nyálkás váladék ürül, ez nem kóros jelenség, ez a természetes öntisztulási folyamat velejárója. Az ellés befejeztével a szukát mossuk le, töröljük szárazra, a csecsbimbókat külön is enyhe alkoholos törlőkendővel fertőtlenítjük, és engedjük a kölykökhöz. A kölyköket célszerű a csecsbimbókhoz segíteni, és úgy elrendezni őket, hogy egyformán szophassanak. Nincs érvényes szabály arra vonatkozóan, hogy hány kölyköt érdemes meghagyni, hiszen ezt számos tényező (a szuka kondíciója, a csecsbimbók száma, a rendelkezésükre álló anyatej mennyisége, saját gyakorlottságunk) befolyásolja, mégis általában 6 kölyök megtartása helyeselhető, ennél többet csak intenzív táplálék kiegészítés mellett nevelhetünk fel. 

Alaposan ellenőrizzük a kölyköket, hogy nincs-e valamilyen fejlődési rendellenességük. A látható fejlődési rendellenességgel, pl. nyitott szájpadlással született kiskutyákat mindenképpen altattassuk el. Fontos, hogy a kölykök a születést követő 24 órában minél többet szopjanak, ugyanis ilyenkor történik a tejben lévő ellenanyagok felvétele, mely az önálló immunrendszer kialakulásáig a kiskutya egyetlen védelme a fertőző betegségek ellen. Ezt semmilyen mesterséges tejkészítmény nem pótolhatja!

Az ellést követő napon a szukát feltétlenül vigyük állatorvoshoz, vagy hívjunk hozzá állatorvost (ez utóbbi jobb megoldás, hiszen így az anya nem hurcolhat haza semmiféle fertőző betegséget). A vizsgálat célja a méh áttapintása az esetleg bent maradt magzat, vagy magzatburok felderítése, a szuka általános vizsgálata, és a méh regenerációját serkentő injekció beadása. 

Az anya szervezete számára a kölykök táplálása óriási igénybevételt jelent, ezért az anyakutya kifogástalan minőségű és mennyiségű táplálása elengedhetetlen. Biztosítani kell, hogy a szoptatós szuka mindig kedve szerinti mennyiségű folyadékot ihasson. Ha minden rendben megy, a kölyköknek otthont adó láda hőmérsékletét a 3. naptól fokozatosan csökkenthetjük 0,5 ºC-kal. A 3-4. napon kell sort keríteni a nem kívánt farkaskörmök eltávolíttatására, és ahol szükséges, a farok levágatására is. Ezeket mindig állatorvossal végeztessük, aki a sebeket össze is varrja, mert a varratlan farokcsonk igen csúnya, sokszor évekig tartó heggel gyógyul.

Ügyeljünk arra, hogy a kiskutyákat mindig higiénikusan, tisztán, megfelelő nagyságú területen tartsuk. A kölyköket három hetes korukban kell először féregteleníteni valamilyen paszta formájú, jól adagolható készítménnyel, amelyet állatorvosunknál biztosan megkapunk, és a féregirtást kéthetente kell ismételni egészen az elválasztásig. 

A kölyköknek a 4. héttől a tej mellett kiegészítő táplálékot is kell adni, az adott életkornak megfelelően.

Ha az alom szépen növekszik, az első védőoltásig nincs más dolgunk, mint gyönyörködni a játékos kölykökben. Ilyenkor már ellenőrizhetjük, nincs-e a kiskutyáknak köldöksérve, amit a köldök helyén látható kisebb-nagyobb duzzanatról ismerünk fel. Ha köldöksérves egyedet találunk, célszerű az állatorvossal megvizsgáltatni és szükség esetén a műtéti beavatkozást előjegyeztetni. Fontos szempont, hogy a műtét ne legyen a kiskutya 12 hetes életkora előtt. 

A kölykök fogazatának ellenőrzésével, és kanokon a herék leszállásának kontrollálásával tulajdonképpen zárul a tenyésztők tennivalóinak sora, a további teendők már az újdonsült gazdit terhelik.

Mikor forduljunk állatorvoshoz?

  • Ha az ellés számított időpontja előtt a szuka lázas, elesett, hüvelyéből bűzös váladék szivárog.
  • Ha az ellés a számított időpont után egy héttel sem indul még, akkor is, ha a szuka látszólag egészséges.
  • Ha két kölyök születése között négy óránál hosszabb idő telik el, és a szuka nyugtalan, erőlködik, hasában még érzünk magzatot.
  • Ha az ellést erős, nehezen csillapodó vérzés kíséri.
  • Ha a magzat a szülőútba beékelődött.
  • Ha a kezdetben élénk kölykök aktivitása lecsökken, nem szopnak, esetleg elpusztul közülük néhány (kölyökhalál)
  • Ha az ellés után a szuka bágyadt, elesett, lázas lesz, a méhváladék bűzös, a váladékozás nem szűnik.